A.
Giriş
"Tornasız İmame Yapımı" videomuz için tıklayınız.
İş sağlığı ve güvenliği ekipmanları(gözlük, eldiven vs.) kullanmanız önerilir.
Yaygın bilinene göre insanlar; değişik düşüncelerle taş,
ağaç, kemik vb. boncukları ipe dizerek önceleri mistik bir yaklaşımla ardından
inançları gereği dua saymak için kullanmışlardır.
Tesbihlerin türüne göre değişmekle beraber çeşitli faydaları
vardır. Bunlardan yaygın bilinenler: ruhsal dinginlik vermesi, ellerdeki
bakteriyi temizlemesi, bazı eklem rahatsızlıklarını önlemesi ve kas gelişimi
sağlaması, el-göz ve kulak eşgüdümünü arttırmasıdır.
Ne kadar güzel taş, ağaç ve madenden vs. yapılırsa yapılsın,
tesbihte imame yoksa, oldukça düz ve sıradan görünecektir. Ustaların da
zikrettiği üzere imame, bir teşbihin en mühim parçasıdır.
Aile Atölyesi olarak boncukları güzelleştirme ustası olan
imameye çıraklık etmeye çalıştık. Yapacağımız imame okaliptüs ağacından 3 cm
botunda ve 0,6-1,12 cm çapında olacak.
B.
MALZEMELER
1.
Çıta
İmamenin ana malzemesi olan çıta; okaliptüs ağacından ve 1,5
cm kalınlığında, 1,5 cm eninde ve 10 cm uzunluğunda.
2.
Metre
Herhangi bir tipte azami 10 cm’lik bir metre.
3.
Kalem
Ölçüm, çizim işaretlemeleri için kurşun kalem.
4.
Testere
Çıtayı kesmek için testere.
5.
Yontma Bıçağı
Çıtanın bir kısmını yontmak işlemi için yontma bıçağı. Bu
tip bıçak yoksa herhangi bir düz bıçak da iş görecektir.
6.
Matkap
Torna niyetine matkap.
7.
İskarpela
Torna bıçağı niyetine düz ve çentik iskarpeka.
8.
Zımpara
Yontma ve oyma pürüzlerini gidermek için zımpara. (80, 220,
400, 800 kum)Başka tip bir zımpara da(şerit, el vs.)
9.
Matkap Ucu
İmameyi delmek için 1 mm matkap ucu.
10. Zeytin
Yağı
Dokuyu ortaya çıkarmak ve ürünü korumak için zeytinyağı.
Ceviz, keten tohumu yağı benzeri yağlar da kullanabilirsiniz.
C.
AŞAMALAR
1.
Ölçüm ve Kesim
Çıta gereğinden fazla uzun olmamalıdır. Bu, çıta dönerken
balansa neden olur. Çıtanın iki santim kadar uzunluğunu, yarım santim
derinliğinde kesiyoruz. Bunda amaç yontma işlemini kolaylaştırmak ve bunun için
bir kılavuz oluşturmak. Ayrıca inceltilen kısım sert geçişli olmalıdır eğer
yumuşak bir geçişle yontulursa balans riski artacaktır.
2.
Yontma
Ardından belirlediğimiz kılavuza doğru ve aksi yönde sık sık
kontrol ederek yontuyoruz. Sonucunda oluşan yuvarlak çıta yaklaşık 1 cm olacak.
Tam yuvarlak olursa balans yapmayacaktır.
3.
Tornalama
Çıtanın bir santim çapındaki kısmını mandrene
alıyoruz.(matkaba sıkıştırıyoruz/matkaba takıyoruz.) Matkap çalıştığında
çıtamız balanssız olarak dönmeli. Balanslı bir dönme işleminde, yontma da eşit
ve düz olamaz. Balans yer, yön ve çapında hata çıkar.
Matkap, bıçakta zora geldiğinde istenmedik
hareketler(kalkma, sağa sola kayma vs.) yapabileceğinden matkabı sabitlemekte
fayda var.
Matkabımızı konumlandırdıktan sonra, matkabı çalıştırıyoruz.
(Tetik sabitleyici yoksa, tek elinizle tornalama veya tetiği çalışır konumda
sabitlemeniz gerekecek.) İlk önce yapacağımız imame boyuna göre hata payı da
bırakarak iki şerit çiziyor. Bıçağı farklı açılarda tutarak ve gezdirerek
imamemize şeklini veriyoruz. Bu işlem anlatma ile birden bire kazanılabilecek
bir beceriyi içermiyor maalesef. Deneyim ve tekrar gerekli.
4.
Zımparalama
Tornalama kusurlarını gidermek için ince kuma doğru
zımparalıyoruz. Bu işlem esnasında elinizi imameye korumasız dayamanız çeşitli
riskler(yanma, incinme vs.) taşır.
Oyma esnasında da dikkatli davranmakta ve sık sık kontrol
etmekte fayda var. Özellikle tabanı aşırı inceltmemeye veya delmemeye,
kenarları kırmamaya dikkat ediyoruz.
5. Delme
İmameye tek delik açıyoruz.(Alttan iki delik de tercih
edilebilir.) Deliği bir taraftan öteki tarafa kadar değil; önce bir taraftan,
ardından diğer taraftan ortaya kadar şeklinde deliği açıyoruz. İlk delik
milimetrik de olsa ötekine kılavuz oluşturacağından sapma riskini azaltır.
6.
Cilalama
Ürünümüzün dokusunu ortaya çıkarmak ve korumak için zeytinyağı
ile yağlıyoruz. Aşırı olmamasında fayda var. Kullanım sıklığınıza göre bu
işlemi bakım olarak tekrarlayabilirsiniz. Böylece imame, uzun ömürlü ve parlak
olacaktır.
© Aile Atölyesi
BİZİ TAKİP ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ BAĞLANTILARA TIKLAYINIZ:
Yorumlar
Yorum Gönder