A. GİRİŞ
İş sağlığı ve güvenliği ekipmanları(gözlük, eldiven vs.) kullanmanız önerilir.
Ahşap mutfak eşyaları, yaygın bilinene göre; geleneksel ve
sağlıklı olması, estetik ve otantik görünmesi gibi pek çok nedenden sıkça
kullanılmıştır. Çağımızda bu kullanım, pişirme gereçleri ile sınırlı kalsa da
özellikle “organik yaşam” tercihleri ile başta saydığımız etkenlere bağlı
olarak, son beş on yıl içinde yeniden artmıştır.
Bu mutfak eşyalarının başında ise kaşık, çatal, kase vb.
geliyor. Biz de geleneksel biçimde “keserle kaşık” yapımını anlatmayı
hedefledik.
Kaşığımızın boyu yaklaşık 25 cm, hazne çapı 7 cm, derinliği 4
cm olacak.
B.
MALZEMELER
1.
Odun
Kaşığın ana malzemesi olan odun; ceviz ağacından, kuru, 30
cm uzunluğunda ve 8 cm çapında.
2.
Keser
Odunu oymak ve yontmak için oyma keseri. Ağzı olukludur. Düz
bir keser de kullanılabilir. Kullandığımız keser karbon sınıfı çelikten elde,
dövme işçilikle üretilmiştir.
3.
Tahra
Odunu yarmak için tahra.
C.
AŞAMALAR
1.
Odunu Yarma
Odunu göbekten(merkezinden) aşağıya bir keski, tahra veya
nacak vs. yardımı ile ikiye yarıyoruz. Eğer odunda budak varsa ve odun kuru
değil ise yamuk yarılma riski daha fazladır.
3.
Yontma ve Oyma
Kaşığı doğaçlama yapıyoruz bu yüzden ölçümleme, çizim vs.
yapmadık. Keserle kaşık yontar veya oyarken her bir hamleyi düşünmekte fayda
var. Çünkü keser hamleleri odun üzerinde derin izler oluşturacaktır ve telafi
etmek zor olabilir. Her bir hamle için hata payı bırakmakta bunun için bir
çözüm olabilir. Sözgelimi; koparmak
istediğimiz parçayı daha küçük göze kestirmek.
İkiye böldüğümüz odunun öncelikle kenarlarını yontuyoruz. Kaşık
avuç şeklinde olacağından merkezde bir bombe oluşacaktır. Kaşık haznesinin uç
ve son(sapa yakın kısmı) çap bakımından daha az ölçekli olunca orta bombeli
kalacaktır. Ardından odunun alt kısmını
-kaşığın ucu olacak kısım- inceltiyoruz. Ardından kaşığın haznesi ne kadar
olacaksa bittiği yerine iki taraftan da çentik atıyoruz. Ve arka kısmını
çevirerek bu çentiklere doğru merkezden inceltiyoruz. Darbe sonucunda kırılacak
kadar inceltmemeye özen gösteriyoruz.
Sap olacak kısmı elimize alarak kaşığı mümkünse bir yere
sıkıştırıyoruz(bunun için bir kütüğe çentik atabilirsiniz “V” biçiminde bir
yuva kaşığı tutacaktır.) ve içini oyuyoruz. Keserin kayma riski en çok burada
olacağından bu aşamada daha da dikkatli davranıyoruz. Kenar kısımlar için de
keserin kenarlarını kullanıyoruz.
İç oymayı da kabaca tamamlandıktan sonra sırada sap
biçimlendirme var. Sapı yine sapın ç tarafına doğru iki yandan ve arkadan
inceltiyoruz. Özel bir şekil verilmeyecekse kaşık önünden inceltilmez. Bunun
nedeni; hazne ile sapın çoğu zaman öncen terazili olmasıdır.
Kaşığın içini de de kabaca oyunca aynı işlemleri daha ince
işçilikli şekilde(kaşığı daha zarif gösterecek biçimde) gerçekleştiriyoruz.
Kaşığımızın keser işçiliği bitti. Dilenirse kazıma,
zımparalama da yapılabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder